miercuri, 17 decembrie 2014

56 de beneficii ale uleiului de măsline


Legenda spune că măslinul a fost un cadou de la zeița Atena pentru omenire. Homer vorbește despre uleiul de măsline ca fiind aurul lichid, iar Thomas Jefferson l-a proclamat darul cerului.

Timp de secole, uleiul de măsline era oferit cadou și era primit cu foarte mare bucurie. De curând, oamenii au început să-și îndrepte atenția spre acest ulei și cercetătorii fac din ce în ce mai multe studii care arată cât de multe beneficii poate avea uleiul de măsline pentru organism, fie că este folosit pe cale internă sau externă.
Iată cele mai importante beneficii și utilizări ale uleiului de măsline:

Sănătate (beneficii apărute ca urmare a consumului)

1. Este cea mai sănătoasă sursă de grăsime existentă.
2. Face arterele mai elastice
 – 2 linguri pe zi te fac mai rezistent la accidente vasculare cerebrale și atac de cord.
3. Reduce nivelul colesterolului rău – conține polifenoli, care ajută la menținerea colesterolului la nivelul optim.
4. Potolește foamea – reduce pofta de zahăr, te ajută să te saturi mai repede și astfel să mănânci mai puțin.
5. Îmbunătățește digestie – este un ajutor de succes pentru digestie
6. Protejează ficatul
7. Protejează inima și celulele roșii din sânge – un polifenol specific uleiului de măsline este deosebit de eficient în protejarea celulelor roșii din sânge de oxidare.
8. Ajută la lupta împotriva cancerului de sân – conține fitochimicale care distrug celulele canceroase și genele predispuse la cancer.
9. Ajută la lupta împotriva bolilor degenerative.
10. Reduce riscul de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă – conform unui studiu din anul 2011, persoanele în vârstă a căror dietă a fost bogată în ulei de măsline, au șanse mult mai mici să aibă un AVC decât celelalte.
11. Previne atacul de cord la bărbați – potrivit unui studiu, bărbații care au consumat min. 50 ml. de ulei de măsline/zi au avut o scădere a ratei de apariție a unui atac de cord cu 82%, comparativ cu bărbații care nu au consumat ulei de măsline.
12. Scade tensiunea arterială - prin reducerea nivelului de acid azotic din organism.
13. Reduce riscul de boli cardiace coronariene la femei – conform unui studiu făcut în Italia, femeile care au consumat zilnic ulei de măsline, fructe și legume crude au avut o rată de apariție a bolilor cardiace coronariene mai mică decât celelalte.
14. Îmbunătățește memoria – poate preveni și chiar inversa pierderea de memorie specifică bolii Alzheimer.
15. Previne apariția depresiei – datorită acizilor grași mononesaturați pe care îi conține
16. Menține sănătatea la bătrânețe – dieta mediteraneană este recunoscută pentru efectele sale anti-îmbătrânire, datorate în mare parte uleiului de măsline, dar și peștelui, fructelor, legumelor și vinului roșu.
17. Previne îmbătrânirea pielii – antioxidanții, în frunte cu vitamina E, mențin pielea tânără și sănătoasă.
18. Previne îngrășarea – deși este bogat în calorii, conține grăsimi sănătoase care luptă împotriva depozitelor de grăsime din organism.
19. Perfect dacă este nerafinat – cel mai sănătos ulei de măsline este cel extra virgin, adică cel nerafinat. Este obținut prin presarea măslinelor la rece, fără ca acestea să fie supuse altor procese dure.
20. Perfect pentru salate – stropește salata cu părți egale de ulei și oțet balsamic/de mere/de vin.
21. Perfect pentru sosuri – combină-l cu ierburi, condimente, usturoi sau sucuri de citrice pentru a crea sosuri gustoase și sănătoase.
22. Înlocuiește cu succes untul – se poate folosi în majoritatea rețetelor (chiar și produse de patiserie), dar nu se prăjește.
23. Înlocuiește suplimentele – consumă 2 linguri/zi pentru a-ți asigura aportul zilnic necesar de vitamina E.
24. Înfrumusețează părul – întărește părul și îl face mai flexibil.
25. Previne uscarea scalpului – hidratează scalpul uscat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu