luni, 17 februarie 2014

Asocierea alimentelor



Mulți dintre pacienții mei vin să-mi ceară ajutorul pentru alcătuirea dietei. Cei mai mulți dintre ei sunt supraponderali, au gaze și se balonează după fiecare masă. Asocierea corectă a alimentelor poate fi soluția ideală pentru aceste probleme. Prin combinarea alimentelor, grăsimea poate fi arsă în mod adecvat; în felul acesta, în organism nu mai rămân particule de hrană nedigerate. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l țineți minte este acela că alimentele se împart în câteva grupe și că este bine să nu consumați alăturat alimente din anumite grupe, pentru că acest lucru va îngreuna digestia.


Asocierea adecvată a alimentelor:
  • Poate ajuta organismul să ardă mai eficient grăsimile.
  • Poate asigura absorbția maximă a substanțelor nutritive, a enzimelor și a proteinelor.
  • Poate preveni eructațiile, balonarea, formarea gazelor intestinale și indigestia.
  • Poate remedia și preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor:
  • Vă va fi imposibil să digerați complet mâncarea.
  • Veți tulbura activitatea enzimelor digestive.
  • Veți împiedica absorbția de substanțe nutritive.
  • Riscați să suferiți de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobție, constipație, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulență — sau chiar mai rău. Problema constă în faptul că unele alimente se digeră mai repede decât altele; enzimele necesare digestiei diferă în funcție de tipul de aliment, ca și condițiile în care are loc o absorbție bună. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri digestive acide, în vreme ce carbohidrații necesită sucuri alcaline. Când pacienții adoptă metodele mele de asociere a alimentelor, ei remarcă adesea îmbunătățiri semnificative ale simptomelor fizice în doar câteva zile, precum și o creștere a energiei și faptul că au o dispoziție bună și mai multă vitalitate, în general.

Slăbirea

Asocierea alimentelor este o modalitate excelentă de controlare a greutății. Ideea este că, dacă mâncați un singur tip de alimente sau mai multe alimente asociindu-le corect, capacitatea dumneavoastră de digestie și abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametrii maximi. Aceasta înseamnă că organismul nu reține fragmente de alimente nedigerate, care să se transforme apoi în bulgări de grăsime, plini de toxine, și în celulită. Combinarea adecvată a alimentelor îi permite organismului să ardă complet grăsimile. În practica mea, am descoperit că asocierea corectă a alimentelor este una dintre cele mai eficiente căi de slăbire și de menținere a greutății.

Cum funcționează

Grupa 1: Proteinele (carne roșie, carne de pasăre, brânză, pește, ouă, lapte, nuci) produc sucuri acide pentru a se digera. Se digeră încet.
Grupa 2: Carbohidrații — aici intră toate cerealele și produsele preparate din acestea (pâine, paste făinoase, cereale pentru micul-dejun, făină, biscuiți etc.), ca și legumele care conțin amidon (precum cartofii și porumbul dulce); ele produc sucuri digestive alcaline. Se digeră rapid și au nevoie de alte enzime decât proteinele.
Dacă veți consuma împreună alimente din Grupa 1 și din Grupa 2, enzimele și sucurile digestive rivale se vor “lupta” și se vor neutraliza reciproc. Rezultatul este acela că hrana nu va fi digerată eficient, va intra în putrefacție în intestine, producând gaze intestinale, balonări, arsuri, dureri de stomac, malabsorbție, indigestie și cel puțin scăderea energiei.
Grupa 3: Salatele, legumele care nu conțin amidon, rădăcinoasele, semințele, ierburile, condimentele și uleiurile din semințe. Acestea pot fi digerate atât împreună cu alimentele din Grupa 1, cât și cu cele din Grupa 2.
Grupa 4: Fructele. Acestea formează un grup distinct și dețin recordul de viteză în ce privește digestia. Fructele folosesc enzime complet diferite față de grupele menționate anterior.

Soluția:

  • Nu consumați la aceeași masă alimente din Grupa 1 (proteine) și alimente din Grupa 2 (carbohidrați).
  • Alimentele din Grupa 3 pot fi consumate atât cu cele din Grupa 1, cât și cu cele din Grupa 2.
  • Alimentele din Grupa 4 (fructele) trebuie mâncate întotdeauna singure, la cel puțin 30 de minute distanță de consumarea alimentelor din celelalte grupe. Este bine să consumați fructele pe stomacul gol, de preferat dimineața, fără alte tipuri de alimente. Dacă veți consuma fructe după masă, acestea vor rămâne blocate în urma celorlalte alimente, care au nevoie de mult mai mult timp pentru digestie, așa că ele vor începe să fermenteze în burtă. Când amestecați fructe cu alte tipuri de alimente, vă puteți aștepta la balonare, flatulență, indigestie. (Nu amestecați niciodată pepenele cu alte fructe. Dintre toate fructele, acesta se digeră cel mai repede. Cu alte cuvine, fie mâncați doar pepene, fie nu mâncați deloc pepene!)
  • După o masă cu carbohidrați, lăsați să treacă cel puțin două ore până să vă alimentați cu proteine. După ce ați îngurgitat proteine, lăsați să treacă trei ore până să mâncați alimente cu carbohidrați. Proteinele au nevoie de patru ore până să ajungă în intestin, în vreme ce carbohidrații parcurg un drum de două ore de la înghițire până în intestin.
 GRUPA 1
 GRUPA 2
 GRUPA 3
 GRUPA 4
  • Brânză
  • Ouă
  • Nuci
  • Pește
  • Vânat/iepure
  • Carne roșie
  • Lapte
  • Carne de pasăre
  • Moluște și crustacee
  • Soia, tofu și toate produsele din soia
  • Iaurt
  • Cereale, inclusiv ovăz, paste făinoase, orez, secară, porumb, mei
  • Produse din cereale, biscuiți, pâine, prăjituri și produse de patiserie
  • Miere
  • Sirop de arțar
  • Cartofi și legume care conțin amidon
  • Zahăr și dulciuri
  • Salate și verdețuri proaspete
  • Semințe
  • Unt, frișcă, grăsime tartinabilă
  • Ulei de măsline (presat la rece)
  • Verdețuri și condimente
  • Toate tipurile de fructe
Alegeți să urmați calea sănătății ideale. Respectați tabelul alcătuit de mine și vă veți îmbunătăți digestia, energia și rezistența.
 Tabelul asocierii alimentelor
 Greșit
Corect 
  • Cereale cu produse lactate sau carne = gaze
  • Fructe cu legume = gaze
  • Fructe cu carne = gaze
  • Fructe cu cereale sau produse lactate = gaze
  • Doar fructe = nu se produc gaze, o digestie eficientă
  • Cereale cu legume = nu se produc gaze
  • Paste cu legume = nu se produc gaze
  • Leguminoase cu legume = nu se produc gaze
  • Pește sau carne roșie cu legume = nu se produc gaze
  • Fasole boabe/păstăi cu cereale = nu se produc gaze
*Notă pentru combinația cu leguminoase și cereale: vegetarienilor le este mai ușor să asocieze corect alimentele. Leguminoasele (boabe și păstăi) conțin un amestec de amidon și proteine care pare a fi o problemă. Totuși, amidonul este componenta dominantă a celor mai multe tipuri de leguminoase, cu excepția boabelor de soia și fasole de grădină. În concluzie, puteți asocia majoritatea boabelor și păstăilor de leguminoase cu cereale, ca și cu salate sau cu alte legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu