Că de vină e lipsa de vitamine, modificările climei sau perturbările sentimentale de sezon, important este să luăm avertismentele bolii în serios.
Vi s-a întâmplat, desigur, și dvs. să vă treziți într-o bună zi fără chef de viață, deși afară e soare, și primăvara se pregătește să vă bată în geam; să vă simțiți obosiți și posomorâți, depresivi și anxioși, în plină izbucnire a verdelui și-a naturii… Considerând că e o “toană” ivită din cine știe ce pricină, ați stat să treacă fără să știți că vă încerca o astenie de primăvară. O boală perfidă, cu care te pomenești fără să știi c-ai făcut-o și pe care nu știi cum s-o tratezi. Ei bine, așa “pe sub ușă” cum intră, ea afectează milioane de oameni, mai ales citadini, în perioada de trecere dintre iarnă și primăvară.
Până relativ de curând, cauza asteniei de primăvară era considerată în mod simplist a fi doar o carență de vitamine sau minerale, care apărea în mod firesc la sfârșitul sezonului rece, când fructele și legumele proaspete lipsesc din alimentație. Iată, însă, că și persoanele dopate cu vitamine și minerale erau înhățate de boală, fără să zică “au”. Aria cercetărilor a fost extinsă și s-a observat că la unii oameni, mai ales la cei obligați la un trai sedentar, adaptarea la regimul de lumină și temperatură al primăverii, diferit de cel din timpul iernii, este foarte dificilă, supunând organismul și psihicul la o grea încercare. O altă cauză o reprezintă și modificările climei, dispariția anotimpurilor intermediare, primăvara și toamna. Trecerea de la geruri puternice la perioade aproape caniculare, lipsa unei perioade de tranziție de la vară la iarnă, și invers, pun la grea încercare chiar și organismele cele mai puternice.
În fine, o altă explicație a apariției asteniei de primăvară ține mai puțin de fiziologia corpului și mai mult de latura emoțională a ființei. S-a remarcat că primăvara, mai mult ca orice altă perioadă a anului, amplifică emotivitatea. De aceea, acest anotimp este considerat pe bună dreptate anotimpul iubirii și al romantismului, al efervescenței emoționale și al elanurilor creatoare. Însă, intensificarea emotivității nu duce la toți oamenii la apariția unor simțăminte benefice. Mai ales la persoanele care dintr-un motiv sau altul și-au refulat sentimentele, care s-au “închis în carapace”, ferindu-se de propriile lor trăiri și elanuri interioare, perioada primăverii, când cele mai ascunse laturi ale psihicului ies la iveală, poate fi foarte dificilă. De ce? Pentru că la ele emotivitatea răbufnește într-un fel dizarmonios, secătuind resursele interioare, inducând stări de tristețe nelămurită, de insatisfacție și de gol interior. În aceste cazuri, astenia de primăvară, care poate antrena și simptome fizice neplăcute, este mai degrabă o provocare pentru a rezolva problemele lăuntrice refulate pe perioade lungi de timp. Iar în aceste situații, leacul cel mai rapid și eficient este să ne analizăm pe noi înșine, să ne întrebăm sincer ce ne nemulțumește, dar și ce ne bucură, ce componentă a vieții pe care o ducem ne dă energie și elan. Poate vom depăși astenia de primăvară, dând glas, cu curaj și sinceritate, adevăratelor aspirații sufletești.
9 leacuri contra asteniei de primăvară
Având în vedere mecanismele atât de complexe și variate ale apariției asteniei de primăvară, în mod evident și tratamentul acestei afecțiuni va fi extrem de divers.
1. Tijele și frunzele de păpădie - sunt poate cel mai puternic detoxifiant al primăverii. De ce am pus pe primul loc un detoxifiant ca remediu la astenia de primăvară? Pentru că un organism încărcat de toxine nu poate asimila corect vitaminele și mineralele necesare, nu se poate autoregla și nu-și poate găsi echilibrul până nu se debarasează de “lestul” acumulat pe timpul iernii. Tijele și frunzele de păpădie (Taraxacum officinalis) despovărează de toxine ficatul și colonul, reglează și stimulează digestia, ajută la eliminarea masivă a toxinelor din organism. Se consumă zilnic, pe stomacul gol, 5-10 tije de păpădie neînflorită sau o mână de frunze verzi (sub forma de salată). O cură durează minimum 7 zile.
2. Bitterul suedez - este unul din cele mai complexe și mai eficiente tonice din plante cunoscute în prezent. El acționează atât ca detoxifiant, cât și ca stimulent și reglator al funcțiilor digestive, hepatice și renale. De asemenea, el are un efect tonic și reglator asupra sistemului nervos, ceea ce îl face un remediu ideal și contra asteniei de primăvară. Se administrează câte o jumătate de lingură – o lingură înainte de fiecare masă, diluată în ceai. Un tratament durează 2-4 săptămâni.
3. Tinctura de rozmarin - are un efect tonic nervos și cardiac puternic, fiind indicată mai ales în cazul asteniei care apare la persoanele hipotensive, cu predispoziție spre melancolie sau depresie. De asemenea, are un efect de stabilizare a emoțiilor, fiind recomandată firilor mai labile, care trec cu repeziciune de la o stare la alta. O găsim gata preparată în farmaciile și în magazinele naturiste. Se administrează de 3 ori pe zi, câte o linguriță diluată în 1/2 pahar de apa, de preferință înaintea meselor principale. Un tratament durează 3-4 săptămâni.
4. Mugurii de stejar - combină acțiunea detoxifiantă cu efectele tonice psihice și fizice. Este un remediu indicat mai ales persoanelor cu o constituție mai firavă, convalescente ori care au foarte puțină energie, în ciuda unei constituții cu o aparență masivă. Găsim acești muguri gata preparați sub forma maceratelor glicerinate produse de firma clujeană “PlantExtract”. Se administrează 30-50 de picături de macerat glicerinat de muguri de stejar (Quercus robur este denumirea cu care îl găsim în farmacii) de 3 ori pe zi, un tratament durând minimum 3 săptămâni.
5. Măceșele - reprezintă cel mai puternic vitaminizant C din flora noastră. Sunt un remediu foarte valoros în cazul lipsei acestei vitamine, lipsă manifestată prin oboseală cronică, slăbiciune, dureri difuze în oase, apetit alimentar inconstant, sângerări ale gingiilor, scăderea imunității. Se administrează câte o linguriță de pulbere de fructe de măceșe, obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cură completă durează o lună.
6. Uleiul de cătină - conține mari cantități de vitamina A și E. În special vitamina E este foarte importantă la începutul primăverii. Ea are un efect reîntineritor asupra organismului, susține activitatea sistemului nervos, favorizează o stare de tonus fizic și psihic. Se administrează zilnic 10-20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, pe o perioada de 10 zile.
7. Drojdia de bere - este o adevărată colecție de vitamine din complexul B, vitamine care sunt implicate practic în toate procesele vitale ale organismului. Mai ales la începutul primăverii, din cauza încărcării cu toxine a organismului și a problemelor metabolice conexe care apar, multe persoane se confruntă cu carențe de vitamine din acest complex. 1-2 lingurițe de drojdie de bere proaspătă, administrată cu puțină miere sau ca atare, completează acest deficit, ajutând la redobândirea formei fizice și psihice.
8. Polenul - cel mai complex medicament-aliment, pregătit să ne scoată din orice încurcături. Se administrează 2 lingurițe pe zi, după mese.
9. Efortul fizic în aer liber - dincolo de toate leacurile pe bază de plante, minerale și vitamine, cel mai puternic efect tonic îl are adesea simplul contact liber cu natura, cu soarele începutului de primăvară, cu vântul, cu miresmele pământului. Acum un veac, când majoritatea populației trăia mult mai aproape de natură, termenul de astenie de primăvară era necunoscut. În prezent, când cei mai mulți dintre noi trăiesc captivi în orașe-sere, în care cu greu mai pot percepe semnalele mediului înconjurător, corpul și psihicul și-au pierdut capacitatea de adaptare la anotimpuri. Să încercăm, așadar, să reintrăm în armonie cu natura și cu noi înșine, prin plimbări și drumeții în pădure sau în parc, prin ascensiuni montane ușoare, la sfârșit de săptămână, prin alergări ușoare sau sporturi în aer liber. Dacă avem posibilitatea să muncim la grădină, nu trebuie să ratăm această excelentă ocazie de a ne reîncărca bateriile, cu viața ce emană în această perioadă din pământ și din tinerele plante care se trezesc din adormire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu