Sunt anumite aspecte importante pe care ar trebui sa le iei in considerare daca vrei sa fii cat mai eficienta in timpul alergarii. Iata cateva greseli comune:
1. Te balansezi mult prea mult si, atunci cand o faci, arati precum masinile rapperilor clasici. Aici nu e vorba de aspect (care este unul amuzant, ce-i drept), ci este vorba ca irosesti energie pretioasa facand acest lucru si iti ingreunezi mult partea de jos a corpului. In plus, creeaza un soc in organism, iar in scurt timp poti sa simti dureri abdominale. Cu cat esti mai “mandra” in timpul alergarii, deci mai dreapta, cu atat e mai bine.
2. Faci pasii mult prea mari. Este important sa gasesti o lungime a pasului potrivita tie, care sa nu fie fortata. Daca esti miniona si iti alegi un partener de alergare cu piciorul mult mai lung decat al tau, vei alerga in pas sarit, ca o caprioara, ceea ce poate fi din nou epuizant inainte de vreme.
3. Iti infranezi actiunile cand aterizezi. Talpile ar trebui sa se ruleze pe sol imediat una dupa alta, sa nu fie prea multi timpi “morti” intre pasi, iar pasirea sa fie amortizata, ca si cum ai pasi cu picioarele goale pe coji de nuca.
4. Nu iti folosesti bratele. Bratele au un rol foarte important in alergare, te ajuta la dinamica si eficientizeaza mult miscarea. Nu iti tine bratele ridicate in unghi mai mic de 90 de grade; bratele tale obosesc mai repede si poti sa simti tensiune la nivelul umerilor si al gatului.
5. Nu iti relaxezi bratele si umerii. Este foarte importanta relaxarea acestor zone, deoarece, pe langa faptul ca obosesti mai repede, cutia toracica se poate comprima, drept urmare poti avea probleme cu respiratia in timpul alergarii, ba chiar poti sa simti acele “junghiuri” intre omoplati care nu te mai lasa sub nicio forma sa iti continui alergarea. Atat timp cat esti mai relaxata in partea superioara, nu ar trebui sa intampini probleme din cauza respiratiei.
6. Nu esti atenta la directionarea talpilor. Asigura-te ca degetele picioarelor sunt indreptate spre directia in care alergi; daca sunt indreptate in exterior sau interior, risti, in timp, dezvoltarea unor afectiuni grave, nu numai la glezne sau genunchi, ci si la coloana.
7. Chiar daca nu iti e bine, te fortezi sa rulezi dupa un tipar. Daca ar fi sa raspunzi repede la intrebarea: ”cum se paseste in timpul alergarii?”, ai raspunde “pe varfuri”, dar lucrurile nu stau chiar asa. In primul rand este bine de mentionat ca nici alergatorii profesionisti de cursa lunga nu respecta un tipar, unii dintre ei pasind mai intai pe calcaie, altii pe toata talpa sau, o alta categorie, pe varfuri. Dar o pasire care sa iti fie tie cat mai confortabila si care sa nu te forteze foarte mult este cea care foloseste cate putin din toate - pasirea pe toata talpa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu