luni, 24 noiembrie 2014

Ardere grasime abdomen

Cei mai multi dintre noi si-ar dori sa scape rapid si definitiv de grasimea de pe burta. Sunt destule diete si “minuni” care promit marea cu sarea si destule articole scrise doar de dragul de a face trafic pe un site sau de a vinde o carte sau o revista. In realitate, cand vorbim despre grasimea abdominala trebuie sa tinem cont de mai multe date ale problemei, pornind de la genetic si continuand cu modul de viata.
Trebuie mentionat ca un abdomen cu “patratele” nu este pentru toata lumea o solutie sanatoasa pentru ca vorbim de un nivel redus de grasime pe intregul corp, iar asta poate avea uneori efecte nedorite.

Geneticul

Evolutia ne face sa stocam grasime pentru energie. Tot din aceasta cauza grasimea abdominala este ultima care dispare. Corpul se incapataneaza sa o retina pentru eventualele perioade de infometare, cand s-ar putea sa aiba nevoie de ea. Felul in care suntem construiti ne predispune la a stoca grasime in mod diferit. Genele ce se gasesc in grasimea abdominala difera de cele care se gasesc in grasimea de pe coapse, iar barbatii au 125 de gene active in grasimea abdominala, in timp ce femeile au 218. Cei care stocheaza usor grasime in zona abdominala sunt predispusi bolilor cardio-vasculare. Femeile care stocheaza grasime pe fund si coapse si nu in zona abdominala, nu sunt predispuse in aceeasi masura acestui risc.

Alimente care “topesc” grasimea de pe burta

Vedem din ce in ce mai multe scrieri pe acest subiect pentru ca asta isi doresc oamenii: ceva rapid care sa le topeasca definitiv grasimea de pe burta, eventual fara a face mari eforturi. Da, exista alimente care te pot ajuta cu slabirea, insa ele fac parte dintr-un tablou de schimbari mult mai mare. Hai sa vedem care sunt aceste alimente:

Alimente care previn cresterea insulinei
Pentru a preveni cresterile bruste de insulina avem nevoie de alimente bogate in proteine, grasimi si fibre, adica de acele elemente care necesita o absorbtie lenta. Mai exact, vorbim de carne si peste, avocado, nuci si seminte, legume cu frunze verzi. Un studiu arata ca pacientii cu diabet care consumau paine si migdale in timpul mesei aveau o crestere de insulina mai mica decat cei care consumau paine goala.

Alimente care accelereaza metabolismul
Urmatoarea categorie de alimente se refera la cele despre care se spune ca accelereaza arderile. Aici includem ceaiul verde (si suplimentare cu extract de ceai verde EGCG), ardeiul iute (si suplimente cu capsaicina), proteinele (oua, carne, peste, lactate, mazare, nuci, seminte), alimentele bogate in Omega 3 precum pestele oceanic (si suplimentele cu Omega3). Trebuie sa ne amintim insa ca pe langa aceste alimente, avem si alte modalitati de accelerare a metabolismului: somnul, exercitiile fizice, masa musculara crescuta, expunerea inteligenta la frig (pentru inducerea termogenezei).


Stresul

Cortizolul este un hormon care se secreta atunci cand organismul este supus stresului si care joaca un rol important pentru grasimea abdominala si viscerala. Nivelul crescut de cortizol duce la ingrasare, in special in zona abdominala. In teorie, tot ce am avea de facut este sa ne relaxam pentru a scadea nivelul de stres si deci de cortizol. Dar cati dintre noi putem face asta cu adevarat? Ducem o viata stresanta, cu slujbe stresante, avem de luat decizii, suntem supusi unui mediu poluat, ne enervam, putem avea o relatie toxica, o boala cronica, ne uitam la televizor pentru a ne relaxa, stam ore in sir in fata computerelor. Toate acestea ne cresc nivelul de stres.
Mai mult, se pare ca avem parte de un stres pe care multi dintre noi il ignora: stresul venit din partea alimentelor. Asadar, un stres important pentru sistemul imunitare si pentru cel gastro-intestinal il reprezinta consumul de alimente la care putem avea intolerante, precum: graul si alte cereale si alimente cu gluten, porumb, soia, lactate, drojdie, anumite tipuri de seminte si nuci, iar pentru unii chiar oua.
Pentru a ajuta organismul sa isi echilibreze nivelul de cortizol putem interveni cu suplimente precumrhodiola, vitamina C si magneziul.

Echilibrul hormonal

Odata cu inaintarea in varsta, echilibrul hormonial se modifica, astfel ca avem tendinta de a stoca din ce in ce mai multa grasime, in special in zona taliei (pierderea testosteronului la barbati, in favoarea estrogenului). La femeile aflate la menopauza s-a observat ca exista tendinta de a stoca mai multa grasime viscerala (tipic masculin), de data asta din cauza scaderii nivelului de estrogen. Hormonul de crestere ajuta si el slabirea, dar odata cu inaintarea in varsta vom produce din ce in ce mai putin. Mesele de seara fara carbohidrati stimuleaza secretia hormonului de crestere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu