Vegetarianismul a parcurs un drum lung. A apărut odată cu hipioții iubitori de pace și a continuat datorită iubitorilor de animale, fiind un stil de viață pentru multe vedete cum ar fi Bill Clinton, Jay-Z, Beyonce, Alicia Silverstone și multe altele.
Dacă vrei să adopți și tu acest stil de viață, spunând astfel, “nu” cărnii, ouălor și lactatelor, trebuie să știi în ce te bagi. De aceea, mai jos îți spunem cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a deveni vegetarian.
Oamenii sunt foarte sensibili cu privire la dieta lor, mai ales dacă tu contești ceea ce ei cred dintotdeauna că este bine. Cel mai bun mod de a reduce la minimum conflictele, este să subliniezi faptul că ai ales acest stil de viață din motive personale, ești mulțumit de rezultate și asta este tot ce contează, nu trebuie să te justifici în fața nimănui.
Vitamina B12 se găsește în mod natural doar în alimentele de origine animală, iar lipsa acesteia în organism va afecta celulele din sistemul nervos și din sânge, va duce la degradarea ADN-ului, oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare, diminuarea masei musculare, depresie, etc. Pentru a afla care este aportul de care ai nevoie, mergi la medic pentru a-ți face analize de sânge.
În alimentație, fierul este de 2 feluri: hem și non-hem. Fierul hem se găsește în alimentele de origine animală și este foarte ușor de absorbit de către organism, în timp ce fierul non-hem, conținut de vegetale, nu este mai greu de absorbit. Așadar, vei avea nevoie de un supliment cu fier pentru a asigura aportul zilnic optim. Surse vegetale importante de fier sunt: semințe de floarea soarelui, stafide, legume cu frunze verzi.
Fiecare masă ar trebui să conțină proteine. Proteinele sunt piatra de temelie a vieții: se descompun în aminoacizi, ajutând la creșterea și repararea celulelor. Aportul zilnic de proteine pentru un adult este de cel puțin 0,8 gr./kc./zi (54 gr. pentru o femeie de 68 kg.). Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt: soia nemodificată genetic, linte, năut, fasole, quinoa, oleaginoase crude (alune, migdale, arahide, nuci, semințe, fistic).
Renunțând la carne în favoarea pâinii albe, orezului alb și a altor alimente procesate, nu vei face decât să-ți înrăutățești starea de sănătate. Deci, dacă vrei să fii vegetarian, axează-te doar pe alimente naturale, cât mai puțin procesate.
În general, criticii supraestimează pericolele care pot apărea din cauza consumului produselor pe bază de soia, în timp ce promotorii acesteia exagerează cu privire la beneficiile consumului. Consumul exagerat de produse pe bază de soia are efecte mai grave în organism decât consumul de carne, deoarece majoritatea acestor produse sunt extrem de procesate și “îmbogățite” cu sodiu și conservanți, așa că, citește foarte atent etichetele. Sfatul meu este să alegi doar boabe de soia (nemodificată genetic) uscate și să prepari singur ceea ce dorești, “lapte” de soia, tofu, etc.
Nu trebuie să te culci carnivor și să te trezești vegetarian. Este nevoie de multă muncă, așa că poți începe prin adăugarea de alimente vegetale în dieta ta, în același timp renunțând la cele de origine animală și la cele procesate, rafinate. Fă treptat modificări în dieta ta pentru a evalua modul în care te simți consumând acele alimente; astfel vei ajunge să te cunoști mult mai bine.
Pregătește-te să citești etichetele alimentare
Dacă vrei să fii cu adevărat vegetarian, trebuie să citești cu mare atenție produsele alimentare pentru a verifica ingredientele pe care le conțin. Deși un produs, la prima vedere, este considerat vegetal, poți avea surprize. De ex., în multe batoane de cereale și pâini poți găsi cazeină și zer (care provin din lapte), în timp ce gemul și alte astfel de alimente conțin seu (grăsime din carne) și carmin (colorant provenit prin zdrobirea femelei insectei numite cochineal).
Animalele nu vor fi singurele ființe fericite în cazul în care vei deveni vegetarian. Și tu vei fi! În comparație cu dietele vegetariane, cele omnivore conțin mai mult acid arahidonic, care face anumite modificări neurologice, diminuând astfel, starea de spirit bună a consumatorilor.
Vegetarianismul a devenit foarte popular, motiv pentru care foarte multe restaurante au în meniu rețete vegetariene. Totuși, înainte de a comanda, cere chelnerului mai multe detalii cu privire la modul de preparare al alimentelor.
Carnea și brânza sunt unele dintre cele mai scumpe produse alimentare, așa că, devenind vegetarian vei cheltui mai puțini bani pe mâncare.
Doza zilnică de calciu recomandată pentru persoanele cu vârste între 19-50 ani este de 1000 mg./zi. Un studiu al “European Journal” a demonstrat că majoritatea vegetarienilor ajung doar la aprox. 525 mg. de calciu/zi, riscând apariția fracturilor osoase. Secretul este să mănânci alimente bogate în calciu, cum ar fi semințele de susan, varza, spanacul, broccoli, napii, țelina, portocalele, dar și alimente bogate în vitamina D (care ajută organismul să absoarbă calciul) cum ar fi soia, cerealele, nucile, verdețurile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu